Ongeval in het buitenland! Wat te doen?

Ongeval in het buitenland! Wat te doen?

Ongeval in het buitenland! Wat te doen?

Een ongeval in het buitenland, we krijgen er niet snel mee te maken. Een ver van mijn bed gebeuren waarbij we niet stil staan bij de gevolgen en de impact. Wanneer een ongeval daadwerkelijk op je pad komt is de paniek aldaar. We zijn niet op de hoogte van de plaatselijke regels, we weten niets van de afgesloten reisverzekering en al helemaal niet van onze rechten en plichten.

Verzekering

De meeste mensen hebben een ziekte- en ongevallenverzekering. Wanneer we op reis gaan sluiten we een reisverzekering en annuleringsverzekering af. Veel mensen hebben een doorlopende reis- en annuleringsverzekering. Anderen sluiten deze af bij hun reisorganisatie voor de desbetreffende vakantie. Maar weten we ook daadwerkelijk waar we voor verzekerd zijn?

Algemene voorwaarden

Je kent ze wel die algemene voorwaarden als we iets downloaden op het internet. Na het downloaden en installeren op de computer willen we er gebruik van maken. Voordat je er daadwerkelijk gebruik van kan maken vraagt de ontwikkelaar of je akkoord gaat met de algemene voorwaarden. Vrijwel niemand leest de kleine lettertjes en gaat blindelings akkoord. Hoogst waarschijnlijk is het met je zorg-, reis- en ongevallen verzekering niet veel anders.

Ongeval

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in het buitenland. Wanneer je buiten Nederland bent, zorgt dit ook nog eens voor extra problemen. Jij, het slachtoffer en reisgenoten zijn in veel gevallen de taal niet machtig. Men is niet op de hoogte hoe de zaken geregeld zijn en waar men voor hulp moet aankloppen.

Hulpverlening

Als men uiteindelijk aanspraak moet maken op hulpverlening komt de vraag of je daadwerkelijk goed verzekerd bent. Is hulpverlening met betrekking tot personen en eventuele voertuigen gedekt. Daaraan kunnen ook nog kosten verbonden zitten zoals die van de repatriƫring van het slachtoffer en het, of een eventuele voertuig.

Documenten

De verzekeringsmaatschappij verschaft de juiste documenten voor verzekerde. Polissen, hulpverleningsdocumenten en aanverwanten. Zorg dat de juiste papier mee op reisgaan. Iedere zorgverzekering verschaft een zorgpas in creditcardformaat. Zorg dat u deze pas naast een legitimatiebewijs altijd bij u heeft. Het is niet het eerste waaraan gedacht wordt wanneer men op reis gaat maar overleg met elkaar wat er moet gebeuren in geval van een ongeval.

Schaderegeling

De schaderegeling hoort net als bij ongevallen in eigen land tot de nasleep. Wanneer het slachtoffer thuis is, komt de schaderegeling met de aansprakelijke partij of diens aansprakelijkheidsverzekeraar op gang. Schaderegelingen kunnen anders liggen dan in Nederland. Rechtssystemen en regels kunnen enorm verschillen. Ook wanneer het ongeval heeft plaatsgevonden binnen de Europese Unie. De wijze waarop de medisch ernst van het opgelopen letsel wordt vastgesteld kan verschillen. Niet zelden moet er in het land waar het ongeval heeft plaatsgevonden een medisch onderzoek plaatsvinden. Het kan zelfs nodig zijn om in het buitenland te procederen.

Tot slot

Hierbij hebben we gewezen op een aantal globale punten die komen kijken bij een ongeval in het buitenland. Niet iedere verzekering is hetzelfde. Zoals wij al eerder hebben aangegeven is het niet het eerste waar men aan denkt, of wil denken wanneer men op reis gaat. Toch is het niet geheel onverstandig zich voor vertrekte verdiepen in de rechten, voorwaarden, premies en dekking van een eventuele schade bij een ongeval .

 

 

 

Share This:

Geef een reactie